Om livet, döden och om-sorg
Är du lika fascinerad som jag av ämnet döden och vill veta lite hur det är att arbeta med livets stora frågor? Kanske du är nyfiken på ”döstädning” eller behöver lite inspiration för att skriva »vita arkivet«? Lyssna på mig!
Sorg!?! När någon på din arbetsplats, i föreningen eller i ditt kompisgäng drabbats av en stor förlust – hur gör du för att stötta? Är du själv i ett sorgearbete och behöver förstå dig själv om din omgivning bättre? Här finns jag!
OM DÖDEN – ett föredrag som kan förändra livet!
DÖDEN både fascinerar och skrämmer. Många är oförberedda inför den och det vill jag ändra på genom detta musikaliska föredrag. Med kunskap om döstädning, planering inför livets slutskede och din egen begravning kan du leva ”omsorgsfullt” när du fortfarande lever!
”Det är inne” att prata om döstädning, men handen på hjärtat hur många orkar? Det blir mer och mer vanligt att planera sin egen begravning men om du som fullt frisk vill förbereda för dina kommande sista dagar i livet höjer nog många på ögonbrynen. Det kanske upplevs som makabert, hemskt och deprimerande (och dötrist – ursäkta ordvitsen).
Jag tänker tvärtom. Det är omsorg om dem du tycker mest om och ger dig också bättre förutsättningar för att kunna leva gott medan du fortfarande lever. Genom att tänka framåt – till den dagen du ska dö – och där vända blicken tillbaka på ditt liv kan du förstå vad som ger dig mening. Du kan förändra mycket av din framtid genom att göra nya val, sätta nya mål. Förhoppningsvis blir var dag du har kvar mer värd.
Alla ska vi dö, någon gång. Om du har möjlighet, varför inte planera för att du ska kunna dö ”en god död”?
I det musikaliska föredraget ”OM DÖDEN – ett föredrag som kan förändra livet!” kombinerar jag min mångåriga kunskap om döden och döende med egna erfarenheter av begravningar och fascinerande berättelser från historien.
Inspiration och kunskap hämtar jag från min tid som kulturhistoriker, pedagog och arkeolog på Sörmlands museum och ur min egen verksamhet som officiant och solist vid borgerliga och kyrkliga begravningar. Givetvis blir det lite sång och diktläsning också – fattas bara!
Ur innehållet:
- Vad är döstädning och begreppet ”End-of-life-planning”
- Välja borgerlig eller kyrklig begravning?
- Ja, det är ok att rita och skriva hälsningar på kistan. Tips på fler annorlunda avsked.
- Vad får jag göra själv inför en begravning?
- Vad är begravningskonfekt och hur har minnesceremonier och avsked sett ut i Sverige över tid?
- Vilka sånger är och har varit populära vid begravningar de senaste hundra åren?
OM-SORG
Vad är sorg? Hur kan vi stötta när en medmänniska drabbas? Hur hanterar vi egna förluster idag och finns det ett bättre sätt för att bli fri från den känslomässiga smärtan?
Vi upplever och försöker hantera livets uppförsbackar på vårt eget unika sätt och det går inte att jämföra med tidigare erfarenheter av stora förluster, inte heller med hur andra runt omkring oss hanterar situationen. Vi är olika men behöver varandra. Ensam är inte stark.
Föredraget OM-SORG handlar om hur vi kan bli bättre på att tolka sorgens olika ansikten. Hur vi genom att förändra vårt förhållningssätt och inställning till sorg och förlust kan hjälpa oss själva att ta oss igenom sorgen och även finnas där för andra sörjande. Du får med dig några enkla verktyg som kommer att göra stor skillnad!
Med utgångspunkt från egna erfarenheter och med mångårig kunskap om sorg genom möten med sörjande som borgerlig begravningsofficiant och certifierad handledare för sorg- och förlustbearbetning hämtar jag inspiration till föredraget och blandar in a cappella-sång och diktläsning förstås.
Ur innehållet:
- Vad sorg kan vara uttryck för och hur den kan yttra sig
- Några enkla tips på hur du kan stötta en medmänniska i sorg
- Om att ta hand om sig själv i en sorgeprocess
- Om vad stenåldersgravar kan berätta om saknaden och sorgen efter ett barn
- Om utgrävningen av en bronsåldersgrav i Sörmland och hur vi arbetade kring temat döden tillsammans med skolbarn.
Boka mina ovanligt trevliga och annorlunda föredrag med inslag av sång och diktläsning!
Fira livet!